Münihli doktorların deneyimleri, aralarında polen ve toz alerjisi, astım ve deri iltihapları gibi hastalıkların bulunduğu alerjik durumların %70′inin Çörek Otu (Nigella Sativa) yağı ile tedavi edildiğini göstermektedir.
*Vücuda kuvvet ve zindelik verir; bal ile macun yapıp yenebilir. Kan yapıcıdır; her sabah kuru üzümle beraber yenmeli.*Çocukların gaz ve sancılarında; bir miktar çörekotu tohumu, bir tane hindistan ceviziyle de dövülür ve tülbente konup, çocuğun ağzına tutularak emzirilir.
*Kadınların hayzını söktürür. Anne sütünü artırır; balla yenmeye devam edilmelidir. Unutkanlığa faydalıdır, balla macun yapılıp yenmeli.
*Mide ve bağırsaktaki gazları söker, hazmı kolaylaştırır, iştah açar; ekmek ve keklere katılırsa da şişlik yapmaz.
*Böbrekteki kum ve taşları döker; şerbeti içilir veya 4 bardak suya 3 çorba kaşığı çörek otu dövülerek konur, üzerine 1 çay kaşığı sözme bal konur. Kaynatılıp süzülür. Günde üç kere 1′er çay bardağı içilir.
İçerikleri
Tohumlarda uçucu yağ, sabit yap, tanen, şeker ve saponin alkaloiti, %5-7 su, %3.7 kül, %34 karbonhidrat, %5.5 ham lif, %1.06 Ca bulunmaktadır.
Çörek Otunun Sağlığa Faydaları
Çörekotu bitkisinin faydalanılan kısmı tohumlarıdır.Çörekotu tohumları, baharat olarak Ortadoğu ve Hindistan’da yaygın şekilde kullanılır.Kullanımı, bu ülkelerden diğer ülkelere yayılmıştır.Unlu yiyecekleri süslemek, lezzet ve aroma vermek amacıya kullanılır.Yoğurt üzerine ekilerek de tüketilir.
Çörekotunun tohumları, halk tabebetinde de kullanılmaktadır.Tıpta gaz söktürücü, idrar söktürücü, bronşit ve öksürüğü hafifletici, emzikli hanımlarda süt artırıcı, hoş kokusu nedeniyle müshil vb. ilaçlarda lezzet verici ve koku giderici olarak kullanılır.Aynı zamanda çörek otu bel gevşekliği, parazit düşürme, tansiyon düşürme ve sarılık hastalığında da kullanılır.
Tohumlar havanda dövüldükten sonra bal ile karıştırılıp ılık su ile içildiğinde böbrek ve mesanedeki taşı eriterek düşürmede kullanılır.Sürekli içimesi halinde; adet kanını ve sürü artırır.Sirke ile birlikte ısıtılıp karın üzerine sürüldüğünde kıl köklerini öldürür.Büyük ameliyatlardan sonra ve tıbbi onkolojide, çörekotu ve ısırgan tohumlarının ezmesinin bal ile karıştırılıp yenmesi tavsiye edilmektedir.Terkibindeki etken maddeler, vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutmaktadır.Bu bakımdan her gün azar miktarlarda yenmelidir.Kavrulmuşu aynı etkiyi göstermez.
Taze ya da haşlanmış ebucehil karpuzunun suyuyla yoğrulursa parazit düşürür, iç organları temizler, ağrıyı keser.
Nöbetle gelen sıtmaya faydalıdır.Gaz giderir, midenin fazla sıvı ve salgılarını kurutur.Öğütülmüş tozu buruna çekilirse göz sulanmalarını durdurur.Sirke ile birlikte sarılırsa sivilceyi ve yaralı uzvu iyileştirir.Sirke ile birlikte dövülürse, alaca hastalığına ve ciltte görülen siyah lekeleri giderir ve saçtaki kepeklenmeyi önler.
Çörekotu uylukta çıkan yaralar için; yara üzeri sirkeyle temizlendikten sonra, yakılan çörekotu tohumu, bal mumu, zambak yağı ve kına karışımından hazırlanan merhem yaranın üzerine sürülür.
Çörek otu infüzyon olarak günde 2-3 bardak içilir.Ayrıca, nazara karşı tütsü olarak da kullanıldığı gibi kefen hazırlanmasında Anadolu’da yayın olarak kullanılır.Çörekotu tohumlarının ekstraktları gıda zehirlenmelerinde, gıda bozulmalarında, koyunlarda enfeksiyona karşı, keçilerde süt artırıcı olarak ve bitki ıslahçıları da genetik variya-biliteyi teşvik etmek için kullanılmaktadır.
Fırın ürünleri ve bazı peynir çeşitlerinde tohumları bütün olarak kullanılır.Tohumlarda bulunan sabit yağlar da kullanılabilmektedir fakat genellikle baharat olarak tüketilmektedir.
Çörekotu yağı saç kıran hastağına, siğillere faydalıdır.Suyla birlikte içilirse, örümcek zehirlemelerine, astıma ve nefes darlığına iyi gelir.Çörek otu yağı, buruna çekildiğinde yüz felcine, titremeye iyi gelir.Vücuda sürüldüğü zaman parazitleri kovar.Basura-hemoride faydalıdır.Bunun için, çitlenbik suda eritilir ve anüsün iç kısmına sürülür üzerine de çörekotu yağı sürülür.
*Felç ve kazıklı hummaya (tetanoz) faydalıdır; çörek otu yağı burundan faydalıdır.
*Öksürük, balgam, nefes darlığı ve romatizmaya faydalıdır; balla karıştırılıp yenir veya macun yapılır. Grip ve nezleye, baş ağrısına; yağı burundan damlatılır veya çörek otu bir müddet sirke içinde bekletildikten sonra alınarak toz haline getirilir, enfiye gibi burna çekilir veya tohumları kavrulur, tütsüsü burna çekilir.
*Kulak için, sonradan meydana gelen üşütme, rüzgâr alma, iltihap tıkanıklıklarında; çörek otu yağı kulağa damlatılır.
*Diş ağrısı ve diş iltihaplanmalarında kullanılır; çörek otu sirke ile kaynatılıp ağızda gargara yapılır.
*Bağırsak ve karındaki kurt, parazit ve solucanları öldürür; sirke ile kaynatılıp aç karnına içilir.
*Basura faydalıdır; sirke ile kaynatılıp basura sürülürse veya yakılır elde edilen külü içilir veya acı kavun suyu ile merhem yapılır sürülürse faydası görülür.
*Vücudun muhtelif yerlerinde sızısı olanlar; sabunlu sıcak su ile yıkanır, çörek otu kavrularak dövülür ve yıllanmış zeytin yağı içine konur. Bu yağ sızılı kimsenin tepesinden ayağına kadar sürülür, hasta giydirilir. Soğuk rüzgâr değmeden yatağa yatırılır, iyice terletilir. Hasta terledikten sonra sızılar geçer ve vücut ipek gibi olur.
*Sivilce, uyuz, egzama gibi cilt hastalıklarına faydalıdır; çörek otu sirke ile kaynatılıp sürülür.
*Saçları besler, kepeği önler; çörek otu yağı saçlara sürülür.
*Çörek otu tütsüsü haşereleri öldürür.
*Yorgunluk halini giderip zindelik verir.
Origo Çörek Otu Yağı (Black Seed Oil) içinde barındırdığı; hoş kokulu yağlar, elementler, enzimler ve vitaminler gibi içerdiği yüzden fazla öğeden dolayı oldukça faydalıdır. İçinde Omega 3 ve Omega 6 ihtiva eden % 58 oranında temel yağ asidi vardır. Bunlar, bağışıklık sistemini alerji ve enfeksiyonlara karşı güçlendirip dengeleyerek kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan Prostaglandin E1 oluşumu için gereklidir. Bu oluşum sağlıklı hücreleri virüslerden koruyup tümör oluşumunu engeller.
Yağın sindirimi, lenfler vasıtasıyla yapılır bu sayede lenf sistemi arıtılıp öbek taşı oluşumu engellenir. Nigella Sativa yağı Tutankamon’un mezarında bulunmuştur. İyileştirici ve güzelleştirici özelliklerinden dolayı Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Yunan filozof, Dioskorides; baş ağrılarını, burun tıkanıklıklarını, diş ağrısını ve bağırsak parazitlerini tedavi etmek için çörek otu kullanmıştır. Modern tıbbın babası kabul edilen Hipokrat, çörek otunu karaciğer ve sindirim rahatsızlıklarının devası olarak tanımlamıştır. Tıp tarihinin en ünlü kitaplarından biri olan “Canon of Medicine” ın yazarı olan İbn-i Sina, çörek otunun metabolizmayı uyardığını, uyuşuklu ve halsizliği engellediğini savunmuştur.
Modern tıp, bu bitkinin özelliklerini, uyarıcı etkilerini kullanarak hemoroit, hepatit, nezle, ishal, öksürük ve tenya gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanmaktadır. Çörekotu ile ilgili ilk yazılı belge “Eski Ahit” de bulunmaktadır. Çörek otuyla ilgili en önemli sözlerden biri Hz.Muhammed’in (s.a.s) “Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır.” sözüdür.
1959′dan beri, laboratuar ve üniversitelerde 200 den fazla çalışma yapılmaktadır. Amerika’da Güney Carolina Hilton Head Island’da bulunan Kanser Araştırma Laboratuarında, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biri, %100 natürel çörek otu yağının (Nigella Sativa) tümör tedavisinde, kemoterapide görülen negatif yan etkileri göstermeyip büyük başarılar sağladığını kanıtlamıştır. Çalışmalarda Nigella Sativa’nın kemik iliği büyüme oranını %250 gibi bir rakama çıkardığı ve tümörün büyümesini %50 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Bu durum, bağışıklık sistemini uyararak hücreleri virüslerin yok edici özelliğinden koruyan interferon üretimini arttırmaktadır. Araştırmacılar, Nigella Sativa’nın anti bakteriyel ve anti mikotik etkilerini onaylamış ve diyabet tedavisinde esas olan şeker seviyesini düşürmekte de faydalı olduğunu tespit etmişlerdir.
çörek otu
Son zamanlarda Aids konusunda yapılan bağımsız çalışmalar, çörek otunun doğal katil hücre aktivitesini arttırırken aynı anda yardımcı ve bastırıcı t hücreleri arasındaki oranı da geliştirip savunma sistemi üzerinde meydana getirdiği şaşırtıcı etkilerini ortaya çıkarmıştır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder