4 Aralık 2011 Pazar

Çörek Otu Yağı Faydaları

Çörek otunun tohumlarında uçucu yağlar, alkaloitler, saponin ve protein gibi maddeler yer alır. Tohumları antimikrobiyal analjezik, antineoplastik, anti-inflamatuar ve ateş düşürücü etkilere sahiptir.
Karaciğer ve böbrekleri korur. Ağrı giderici, ateş düşürücü, iltihap azaltıcı ve mikroplara karşı mücadele edici özelliği vardır. Hayvanlar üzerine yapılan deneylerde trigliserid’i düşürücü etkisi gözlenmiştir.
Çörek Otu yağı
Çörek otunun etkileriyle ilgili uluslararası düzeyde 200 çalışma yapılmıştır. Avrupa’da yapılan araştırmalarda bu bitkinin anti-bakteriyel ve anti-mikotik etkisi kantılanmıştır.

Son zamanlarda Aids konusunda yapılan bağımsız çalışmalar, çörek otunun doğal katil hücre aktivitesini arttırırken aynı anda yardımcı ve bastırıcı t hücreleri arasındaki oranı da geliştirip savunma sistemi üzerinde meydana getirdiği şaşırtıcı etkilerini ortaya çıkarmıştır
Münihli doktorların deneyimleri, aralarında polen ve toz alerjisi, astım ve deri iltihapları gibi hastalıkların bulunduğu alerjik durumların %70inin Çörek Otu (Nigella Sativa) yağı ile tedavi edildiğini göstermektedir.
Çörek Otu Yağınının Faydaları
-Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.
-İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.
-Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
-Kan şekerini düzenler.
-Yorgunluk halini giderip zindelik verir.
-Damar hastalıklarını önler.
-Cinsel gücü arttırır.
-Hazmı kolaylaştırır.
-Vücuttaki toksinleri süzerek atar.
-İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.
-Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
-Alerjileri önler.
-Savunma sistemini dengeler.
-Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır.

Çörek Otu Araştırmaları

Çörekotunda yer alan timokinon maddesiyle ilgili yapılan deneysel çalışmalarda bu maddedin yüksek homosistein seviyesini azaltıcı etkide olduğu tespit edilmiştir. Bu maddenin homosistein üzerindeki etkisinin folik asitten daha fazla olduğu da belirtilmektedir. Ayrıca çörek otu normal seviyedeki homosisteini azaltmıyor sadece homosistein seviyesi yüksek olduğu zaman etkisini gösteriyor.
Almanya’da yapılan başka bir çalışmada alejik sorunları olan hastalara çörek otu yağı içeren 40- 80mg kapsüller verilmiş ve hastalarda önemli yararlar tespit edilmiştir. Bunun sonucunda bu bitkinin alerjik hastalıklarda tedaviyi destekleyici özelliklerinin olduğu belirtilmiştir.
Çörek Otu Şekeri Düşürürmü? Çörekotu tohumlarında bulunan uçucu yağ kan şekerini azaltmada etkilidir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde uçucu yağın simvastatin adlı kolesterol ilacı kadar etkili olarak serum kolesterol, trigliserit ve şeker seviyelerini düşürdüğü görülmüştür.
Laboratuar şartlarında ve deney hayvanları üzerinde yapılmış bazı deneysel çalışmalar, özellikle kolon, cilt, mide ve karaciğer kanseri üzerinde etkili olduğunu, ayrıca tohum ve yağın bağışıklık sistemini desteklediği göstermiştir.
Selçuk Üniversitesi’den Prof. Dr. İbrahim Uslu,Çörek otundaki Thymoquinone adlı maddenin doğal savaşçı hücrelerin başarı oranını %74 oranında artırdığını, kanserli pankreas, meme, bağırsak ve karaciğer hücrelerinin üremesini durdurduğunu hatta bu kanserli hücreleri yok ettiğini belirtmiştir. Prof. Dr. Uslu Çörek otunun öğütülüp toz halinde günde 1 ile 3 gram tüketilmesini önermiştir.
Çörek otu yağı nasıl kullanılır?
• Çörek otu yağının günlük kullanım önerisi 1 çay kaşığı çörek otu yağı dır.
• Çörek otu yağı dışında çörek otu balla karıştırılarak da alınabilir. 1 çay kaşığı çörek otu bir yemek kaşığı balla karıştırılarak tüketilebilir. Bunun için çörek otunu toz hale getirmek gerekir. Öğütülmeden balla karıştırılıp alındığında vücut tarafından sindirilmeden atılabilir.
• Soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın.
• Bazı çörek otu yağları çiçek yağıyla karıştırılıp satılmaktadır. Sağlık açısından bu tür ürünlerin yararı yoktur.
Çörek Otu Yan Etkileri
Çörek otu yağı rahim kasılmalarını uyarıcı etkisiyle düşüğe sebep olabileceğinden hamile kadınların kullanmaması gerekir.
Çörek otu yağı kullanımı sağlık için yararlı etkilere sahip olmakla birlikte yüksek dozda kullanımı sakıncalıdır. Çörekotu yağında bulunan niugelline ve melanthinin fazla alımı felç ve toksik etkiye yol açabilir.
Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanım halinde yasal haklar talep edilecektir
çörek otu yağı faydaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder