4 Aralık 2011 Pazar

Çörek Otu Yağı Saç

Önce saçlar doğal bitkisel yağlı saf sabunla yıkanır, kurutulur. Beyaz saçlı bölgelere Çörek Otu yağı ile masaj yapılıp saça bir havlu sarılır ve 15 dakika kadar bekletilir. Sonra saçlar tekrar yıkanır. Çörek otu yağının saçlara sürülmesi saçların büyümesini hızlandırır ve beyazlamasını geciktirir.
Bunun yanında 3 çorba kaşığı öğütülüş çörek otu tohumuna 1 çorba kaşığı sirke ve 3 çorba kaşığı zeytinyağı iyice karıştırılır. Bu karışımla günaşırı saç diplerine hafifçe masaj yapılır, 30 dakika sonra yıkanır. Çörek otu her gün 2 gr. çiğneyerek yenirken bu etkiler daha belirgin olur.
Çörek Otu yağı
Bu şekilde haftada 2 – 3 kez yıkayarak 6 ay devam edilir.
2. Yöntem
Her gün 1 kase sarımsaklı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı Çörek Otu çiğnenerek yenir.
Bunun faydalı bir nedeni vardır. Çünkü bu tüyler onları soğuk ve kötü hava şartlarından korur. Biz insanlarda ise tüylerin böyle bir işlevi olmayıp, fonksiyonu daha çok görüntüyle ilgilidir. Bu nedenle de saç dökülmesi daima önlenmeye çalışılmıştır. Saç özellikle 17.yy’da bir statü bir yaşam biçimi halini almıştır. Günümüzde saç dökülmesinin nedenleriyle ilgili bilgilerimiz kısmen artmıştır. Ama mucizevi bir hal çaresi bulunamamıştır.
Saç dışarıdan görünen bir gövde ve kafaya gömülmüş bir kökten oluşur. Saç folikülleri kan ile beslenen saç hücrelerini üretirler. Her bir saçı ufak bir kas lif tutar. Her bir saçın dibinde yağ salgılayan bir yağ bezi vardır. Bu bez yağı saç foliküllerine salar. Saç yağının normalden fazla salgılanması saçların yağlanmasına ve bazı hallerde kepeklenmesine neden olur.
Saç üç tabakadan oluşur. Bunlar ilik, kabuk ve kütikül denilen ölü deri tabakasıdır. Normal bir saç günde bir santimin 35 te 1’i kadar yani 2,86 mm uzar. Saç 2 ila 5 yıl, kaşlar 3 ila 5 ay, kirpikler ise daha kısa bir ömre sahiptir. Saçın oluşması üç dönemde olur.
1. Anagen dönem saçın uzama dönemidir ve 1000 gün kadar devam eder.
2. Katagen dönem uzamanın durduğu dinlenme dönemdir.
3. Telofaz dönem dökülme dönemidir ve saçın ömrünün son 100 günüdür.
Normal bir yetişkinin başında yüz bin kadar kaç vardır. Günde 20 ila 80 arasında saç dökülür. Ama bunların yerine yenisi çıkar. Saçsızlıktan yakınan insanlarda saçın uzama ömrü kısadır. Bu saçın yenilenmesini ve sayısını azaltan bir sonucu doğurur. Saçın dökülüp kelliğin başlaması saçların yarısı dökülünceye kadar dışarıdan fark edilmez.
Saç dökülmesi erkeklerde hormon üretimiyle paralel bir seyir takip eder. Kellik genelde başın alın dahil orta kısmında olur. Şakaklardaki saçlar genellikle dökülmeden etkilenmez. Hormona dayanan kellik kısmen de olsa kalıtsal bir nedene sahiptir. Kadınların erkeklerden daha az etkilenmesinin nedeni kadın hormonlarının saçları koruyucu yapısından ileri gelmektedir. Kadınlarda saçın seyrekleşmesi genellikle menopozdan hemen önceki dönemde başlar.
Kaş dökülmesi ve Kellik
Kısmi yada toptan saç kaybı bir hastalık yada bir hastalık tedavisinin sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Kaşların tamamen dökülerek oluşan kellik hali oldukça ender rastlanan bir durumdur. Saçları bebeklikten bu yada seyrek olan polün durumu budur. Doktor bu durumu kalıtsal nedenlere bağlamakla beraber bu olguyu tam olarak açıklayamamışlardır.
Başta parça parça oluşan kelliğin nedenleri bilinmemektedir. Zamanla durumun düzeldiği ve boş yerlerde boş yerlerde yeniden saç çıktığı olur. Ama polün saçları hiçbir zaman çıkmayacak. İlk zamanlarda durumu peruk takarak gizlemeye çalışmış. Ama artık buna gerek duymuyor. Saçları o henüz altı yaşındayken parça parça dökülmeye başlamış. Bu gibi durumların nedenini önemli bir ruhsal şoka bağlama eğilimi vardır.
Nedeni bilinmeyen sedef hastalığının kafa derisine geçmesi halinde o bölgedeki saçların dökülmesi normaldir. Sedef hastalığı sinirsel ve beslenme alışkanlıklarına bağlanan bir hastalıktır. Ultraviyole ışınlarıyla tedavi yöntemi sınırlıda olsa bazı hallerde olumlu sonuç vermektedir. Katranlı şampuan kullanımının da olumlu sonuçları görülmüştür.
Saç dökülmesi aşırı yağlı saçlarda da görülür. Aşırı yağlılık genellikle kepek sorununu da beraberinde getirir. Kepekle mücadelede en etkin ilaç reçeteyle alınan ketokonazol içeren nizoral gibi şampuanlardır. Bir çok şampuandan daha etkili bir madde olan ketokonazol aynı zamanda kaşıntı ve bazı enfeksiyonlara da iyi gelir. Ayrıca etkisi de uzun sürer. Ancak kullanımının bir doktor tavsiyesiyle yapılmasında yarar vardır.
Çörek otu yağı saç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder